Lumilautailun nuoret tähdet vievät Suomen maailmankartalle

Enni Rukajärvi ja Peetu Piiroinen ovat Suomen lumilautailun kirkkaimpia tähtiä. Nuorilla idoleilla on kuitenkin jalat tiukasti maassa ja ammattimainen asenne vie heitä jatkuvasti eteenpäin.

Enni Rukajärvi on yksi Suomen lumilautailun tämänhetkisistä kärkinimistä ja raikas tuulahdus urheilumaailman huipulla. Rukajärven uran huikein suoritus on tähän asti ollut Sotshin kisoista saatu olympiahopea ja Pyeongchangista mukaan lähtenyt slopestylen olympiapronssi. Nuori nainen myöntää, että tavoitteet ovat täyttyneet yli odotusten ja kertoo olevansa onnellinen nykytilanteesta.

Kuusamon kasvatti viihtyy pohjoisessa

Rukajärvi asuu ja harjoittelee Kuusamossa, Rukan rinteillä. Rukalla sai alkunsa jo lapsena hänen lumilautailuharrastuksensa ja nyt hän harjoittelee maailman vaikeimpia temppuja samoissa maisemissa. Luonnon lähellä eläminen sopii Rukajärvelle. Muutama vuosi sitten hän kertoo kokeilleensa elämistä Helsingissä, mutta ei viihtynyt pääkaupungissa lainkaan. Hän kertoo nauttivansa pohjoisen rauhasta ja hiljaisuudesta.

Rukajärven vanhemmat kuvailevat tytärtään temperamenttiseksi ja päättäväiseksi, sellaiseksi tyypiksi, joka haluaa aina viedä asiat loppuun asti. Heidän mukaansa Rukajärvestä näki jo lapsena, että hänestä saadaan vielä huippu-urheilija. Liikunnallisesti lahjakas lapsi halusi kokeilla eri lajeja, mutta päätti isänsä neuvosta keskittyä lopulta kymmenvuotiaana yhteen lajiin, yltääkseen siinä maailman huipulle. Rukajärvi eli lapsuutensa maatilalla ja kasvoi viisilapsisen perheen kolmantena. Vanhemmat ovat kannustaneet häntä alusta asti eri harrastuksissa. Vanhemmat kertovatkin olevansa ylpeitä tyttären uravalinnasta, vaikka riskit ovatkin tiedossa. Erityisesti hyppyreissä tehtävät temput saavat vanhemmat jännittämään.

Suorasanainen periaatteidensa puolustaja

Rukajärvi on tullut tunnetuksi paitsi laskutaidoistaan, myös suorasanaisista kannanotoistaan. Hän on puhunut aktiivisesti mm. ilmastonmuutoksesta, sillä lämpenevät talvet ja vähentynyt lumimäärä on saanut hänet huolestumaan. Talven säilyminen on edellytys myös lumilautailun jatkamiselle. Lisäksi Rukajärvi on kieltäytynyt olemasta naislumilautailijana vain kaunis mainoskasvo ja pyytää toimittajia kerta toisensa jälkeen keskittymään hänen suorituksiinsa ulkonäön sijaan. Rukajärvi onkin monen lapsen ja nuoren roolimalli.

Peetu Piiroinen nauttii hurjista tempuista

Peetu Piiroinen aloitti lumilautailun 7-vuotiaana Hyvinkäällä kotirinteessä. 12-vuotiaana Piiroinen bongattiin Suomi Cup -kisoihin, joista ura jatkui juniorien maajoukkueeseen. Komeat laskut jatkuivat ja Vancouverin olympialaisissa Piiroinen nappasi lumikourussa hopeaa. Kourun lisäksi Piiroinen kilpailee big airissa ja slopestylessa, joka perustuu toinen toistaan komeampien temppujen tekoon hyppyreiltä. Piiroisella onkin nimissään yksi lumilautailupiirien komeimmista saavutuksista, sillä hän on ainoana lumilautailijana maailmassa voittanut ihaillun TTR World Snowboard Tour -kilpailun kahdesti peräkkäin.

Piiroinen muistelee lumilautailuinnostuksen alkaneen kuitenkin jo tarhaiässä, kun hän oli saanut paikallisesti Tarjoustalosta itselleen minisukset. Laskemisessa hän osoittautui luonnonlahjakkuudeksi ja pysyi saman tien hyvin pystyssä. Pian Piiroinen alkoikin laskea vain yhdellä suksella ja ala-asteella laskuvälineeksi vaihtui vuokrattu lumilauta. Tuolloin häntä kiinnosti vielä jääkiekko lautailun rinnalla, mutta kahden lajin treenaaminen alkoi näkyä rasitusvammoina. Lautailun vapaus houkutti kiekkoilun kurinalaisuutta enemmän ja lajivalinta oli selvä.

Luonteeltaan Piiroinen kertoo olevansa melko rauhallinen, eikä hän hermoile edes kisapäivinä. Hän toteaa, ettei lumilautailua voi harrastaa peläten vauhtia tai hyppyjä. Sen sijaan hän vahvistaa lihaksiaan kuntosalilla, jotta väistämättömissä putoamistilanteissa ei sattuisi pahemmin. Lisäksi hän treenaa jatkuvasti tasapainoaan tasapainolaudalla.

Perheen tuella maailman huipulle

Piiroinen kiittelee vanhemmiltaan saamaansa tukea ja sitä, että nämä ymmärsivät varhaisessa vaiheessa, kuinka tärkeää lumilautailu pojalle oli. He uskalsivat päästää poikaansa jo nuorena reissaamaan maailman kisoihin. Piiroinen muutti kotoa jo 16-vuotiaana jatkaakseen opintojaan Sotkamon urheilulukion lumilautailulinjalla. Jatkuvien kisareissujen takia koulu jäi kuitenkin kesken. Kokemus auttoi tästä huolimatta itsenäistymään. Piiroinen muistuttaa, että lumilautailussa paras kilpailuikä on noin 20-24 vuotiaana, joten harrastukseen täytyy alkaa panostaa tosissaan jo nuorena. Ammattimainen lautailu vaatii myös ulkomailla treenaamista.

Tällä hetkellä Piiroinen nauttii täysillä kisaelämästä, mutta ei usko jatkavansa uraansa yli 30-vuotiaaksi. Lumilautailu on rankka laji, joka käy erityisesti polville. Loukkaantumiset ovat tavallisia ja ottavat veronsa. Kisaamisen lisäksi Piiroinen kuvaa ja tuottaa lumilautailuleffoja ja tätä hän uskoo jatkavansa myös aktiivisen kilpailu-uran päätyttyä.