Patrik Laineella edessä loistava tulevaisuus

Jääkiekkoilija Patrik Laine (s. 1998) on yksi Suomen todellisista nuorista lupauksista. Tällä hetkllä Laine pelaa NHL:ssä Winnipeg Jetsissä. Laineen pelipaikkana on vasen laitahyökkääjä. 194 senttinen ja 94 kiloa painava Laine kääntää katseita jäällä. NHL.com -sivustolla Laineella kuvataan lisäksi olevan juuri oikea määrä kokoa, taitoa ja voimaa sekä pehmeät käden ja kovat laukaukset.

Ennätyksiä rikki lapsesta asti

Jääkiekon pelaamisen nuori lahjakkuus aloitti jo 4-vuotiaana ja joukkueena oli tuolloin Tampereen Ilves. Joukkue vaihtui kuitenkin pian Tapparaksi. Nykyinen hyökkääjä pelasi aina 12-vuotiaaksi asti maalivahdin paikalla, mutta tämän jälkeen nuoren miehen ominaisuudet veivät hänet hyökkääjäksi. Valinta osoittautui oikeaksi, kun kaudella 2012-2013 Laine oli Tapparan C-nuorten paras maalintekijä sekä SM-karsinnoissa että SM-runkosarjassa.

Huikea menestys jatkui Tapparan B-nuorissa, jossa pelatessaan Laine oli noin kaksi vuotta muita nuorempi. A-nuoriin Laine siirtyi kaudella 2013-2014 eli 15-vuotiaana. Tuolloin Laine oli Tapparan paras maalintekijä, kolmanneksi paras pistemies ja sijoittui lopulta A-nuorten SM-liigan maalipörssissä viidennelle sijalle.

Kohti SM- ja MM-kilpailuja

Tämän jälkeen vuorossa olivat SM-liigaottelut sekä Mestarien liiga, joissa historialliset onnistumiset vain jatkuivat. Laineen ensimmäinen virallinen miesten sarjaottelu Mestarien liigassa oli syksyllä 2014, jolloin Laine oli 16-vuotias. Kauteen mahtui kuusi SM-liigan runkosarjaottelua sekä kolme ottelua Mestareiden liigassa.

Laine kuuluu ehdottomasti ikäluokkansa lupaavimpiin pelaajiin. Laine on myös historian nuorin suomalainen jääkiekkoilija, joka on osallistunut MM-kilpailuihin. Kisoissa Laine onnistui myös tekemään alle 18-vuotiaiden piste-ennätyksen tehoilla 7+5=12. Laine valittiin myös kaikkien aikojen nuorimpana pelaajan turnauksen arvokkaimmaksi pelaajaksi ja parhaimmaksi hyökkääjäksi. Turnauksen maalipörssin Laine jakoi ruotsalaisen Gustav Nyqvistin kanssa.

Uskomaton alku NHL:ssä

Laineen ura NLH:ssä ei olisi voinut alkaa komeammin. Tulokaskaudellaan Laine teki jopa 36 maalia ja kaappasi itselleen 64 tehopistettä. Laine asetti itse itselleen tulokaskautta koskien tavoitteen, että saisi varmistettua NHL-paikan. Tämä tavoite saavutettiin komeasti, sillä Laine nousi saman tien Jetsin tärkeimpien pelaajien joukkoon. Samassa joukkueessa NHL-uransa aloittanut Teemu Selänne lähetti Laineelle onnittelut komeasta alusta.

Harjoittelussa Laine kertoo keskittyneensä erityisesti nopeuden parantamiseen kentällä. Aggressiivisessa pelissä hänen on täytynyt myös oppia kamppailemaan ja ottamaan oma tila kentällä. Toisaalta 19-vuotias hyökkääjä kertoo edelleen oppivansa lisää ihan jokaisesta jääkiekon osa-alueesta.

Erityisen paljon Laine on saanut kehuja laukauksestaan. Se on kovempi, tarkempi ja nopeampi kuin useimmilla muilla pelaajilla ja monien mielestä lähes täydellinen. Tämä antaa Laineelle mahdollisuuden tehdä maaleja sellaisistakin tilanteista, joista muut eivät uskaltaisi edes yrittää. Tätä ominaisuutta on suitsuttanut mm. Winnipegin valmentaja Paul Maurice. Hän toteaa Patrik Laineen yksinkertaisesti ampuvan eri tavalla.

Kiinnostuksen kohteena tulevaisuus

Kaikesta tähänastisesta menestyksestä huolimatta, Laineen suosio ei perustu hänen saavutuksiinsa ja vaan siihen, mitä kaikkea hänestä voikaan vielä tulla. Tätä tukevat myös Laineen omat lausunnot urastaan, sillä hänellä on selvästi vahva halua kehittyä sekä nöyrä asenne työmäärää kohtaan.

Valmentaja Mauricen lausunnot lisäävät odotuksia. Hän kehuu laukausten lisäksi Laineen ennakointikykyä ja toteaa, että pelikäsitys on aivan yhtä tärkeä taito kuin laukauksetkin. Maurice toteaa, että Laineen kaltaisella lahjakkuudella on vain taivas rajana, mikäli hän vain jaksaa tehdä töitä edistymisensä eteen.

Suomalaiseksi urheilijaksi Laine on myös äärimmäisen avoin ja ystävällinen. Hän jaksaa selittää haastattelusta toiseen minkä takia ei käytä alkoholia tai miksi uskoo viihtyvänsä tulevaisuudessakin saman tyttöystävän kanssa. Toisaalta hän on myös äärettömän itsevarma, eikä pelkää sanoa ääneen tähtäävänsä parhaaksi.