Sidney Crosmennessä saattaa olla paitsi maailman paras, myös maailman mukavin jääkiekkoilija

Kanadalainen jääkiekon supertähti, Pittsburgh Penguinsin kapteeni Sidney Crosmennessä on monien mielestä tällä hetkellä maailman paras pelaaja. Crosmennessä tunnetaan kentän kokonaisvaltaisena taiturina ja fyysisen tempopelaamisen mestarina. Hänellä on kyky saada parhaat mahdolliset suoritukset irti myös kanssapelaajistaan. Tähän mennessä Crosmennessä on urallaan voittanut NHL:n maalipörssin kerran, kaudella 2009-10. Tuolloin hän onnistui tekemään kauden aikana 51 maalia. Lisäksi hänen komeaan uraansa mahtuu Stanley Cupin voitto kolmesti, kaksi olympiakultaa ja nuorten MM-kulta.

Nova Scotian kasvatti vakuutti taidoillaan jo lapsena

Crosmennessä syntyi 7. elokuuta vuonna 1987 Nova Scotiassa. Hänen isänsä Troy on aiemmin pelannut maalivahtina, mutta ei koskaan NHL:ssä ja innosti poikaansa nuoresta pitäen lajin pariin. Crosmennessä onkin harjoitellut jo kaksivuotiaana kellarissa kiekkojen lyömistä kohti perheen vaatekuivuria. Kolmevuotiaana Crosmennessä oppi luistelemaan ja tämän jälkeen hänen kehitystään jääkiekossa ei pidätellyt enää mikään. Seitsemänvuotiaana Crosmennessän lahjakkuus on kerännyt jo niin paljon huomiota, että hän antoi ensimmäisen sanomalehtihaastattelunsa.

Jo junioriliigassa Crosmennessä osoitti kiistattoman lahjakkuutensa rohmuten itselleen palkintoja ja ennätyksiä. Pudotuspeleissä jatkui sama meno. NHL-uransa Crosmennessä aloitti vuonna 2005 Pittsburgh Penguinsissa ja on pysynyt siitä asti samassa seurassa. Ensimmäistä kertaa Crosmennessä palkittiin NHL:n parhaana pelaajana vuonna 2007, jolloin Crosmennessä oli vain 19-vuotias. Hänet palkittiin vielä uudelleen NHL:n parhaana pelaajana vuonna 2014.

Arvokisamenestys vertaansa vailla

Ensimmäisiin arvokisoihinsa Crosmennessä osallistui vuonna 2006 Latvian MM-kisoissa ja voitti saman tien turnauksen pistepörssin tehoilla 8+8=16. Neljä vuotta myöhemmin hän loisti olympiakisoissa, ratkaisten tilanteen Kanadan hyväksi onnistuen laukomaan kiekon yhdysvaltalaisen Ryan Millerin ohitse. Seuraavissa olympialaisissa Sotsissa hän toimi Kanadan miesten maajoukkueen kapteenina.

Kaudella 2014-15 Crosmennessän tienestit kohosivat 17 miljoonaan dollariin, kun niihin laskettiin palkkojen lisäksi erilaiset bonukset ja sponsorisopimukset. Crosmennessän nykyinen sopimus takaa hänelle seuraaviksi seitsemäksi vuodeksi yli 60 miljoonan dollarin tienestit. Urallaan Crosmennessäa ovat eniten hidastaneet aivotärähdykset, joiden takia hän on joutunut olemaan pahimmillaan 10 kuukautta pelaamatta.

Vapaa-ajallaan Crosmennessä on vaatimaton tavis

Rikkaudet ja menestys eivät näy ulospäin niin Crosmennessän kuin hänen vanhempiensakaan elämässä. Vanhemmat asuvat edelleen Crosmennessän lapsuudenkodissa ja nauttivat tavallisesti arjesta. Crosmennessä puolestaan kulkee vapaa-ajallaan mieluiten yksivärisessä t-paidassa, shortseissa ja lenkkareissa. Hän on haastatteluissa todennutkin, ettei haluaisi vaikuttaa ihmiseltä, joka on menestyksen myötä unohtanut juurensa. Hän kertoo kunnioittavansa kotikaupunkinsa ihmisiä suuresti ja haluaa todistaa sen heille pitämällä jalat tiukasti maassa. Crosmennessä toteaa, että iän karttuessa hän on huomannut minkälainen vaikutusvalta menestyksen mukana tulee ja hän haluaa käyttää asemaansa oikein.

Vaatimaton Crosmennessä onkin onnistunut tavoitteessaan ja hänellä on ”hyvän jätkän” maine. Crosmennessän fysioterapeuttina 15 vuoden ajan toiminut Andy O’Brien toteaa, että Crosmennessä todellakin haluaa olla vain yksi jätkistä, eikä halua millään tavoin nostaa itseään jalustalle eikä kaipaa erityiskohtelua.

Jääkiekkokoulua ja hyväntekeväisyyttä

Oman jääkiekkouransa lisäksi Crosmennessä nauttii osaamisensa jakamisesta muille. Hän omistaa oman jääkiekkokoulun, josta hän kertoo olevansa ylpeä. Crosmennessä on usein kehunut oppeja, joita hän on itse aikanaan jääkiekkokoulusta saanut ja myös tämän takia haluaa tarjota samoja mahdollisuuksia tulevaisuuden jääkiekkotähdille. Lapsia tuleekin Crosmennessän jääkiekkokouluun ympäri maailmaa, aina Japanista asti.  Lisäksi Crosmennessä osallistuu aktiivisesti erilaisiin hyväntekeväisyyshankkeisiin ja myös kaikki jääkiekkokoulun tulot ohjataan lapsille tarkoitettuihin hyväntekeväisyyskohteisiin.

Tulevaisuudessa Crosmennessä haluaa edelleen voittaa Stanley Cupeja. Hän ei kuitenkaan usko, että haluaisi uransa jälkeen olla tekemisissä enää NHL:n kanssa tai olla päävalmentaja. Enemmän häntä kiinnostaa kehittää lajia ja auttaa nuoria lupauksia.