Talven hurjimmat urheilulajit

Talven hurjimmat urheilulajit

Suomessa olemme tottuneet lumiseen talveen vuosi toisensa jälkeen ja olemmekin omaksuneet talvi harrastamisen, kuin olisimme syntyneet niiden harrastamiseen. Kaikki muistavat koulun luistelu ja hiihtotunnit ja näitä lajeja on harrastettukin jo aivan pienestä pitäen.

Entä jos perushiihto, luistelu ja kelkkailu alkaakin tympiä ja pitäisi saada jotain jännitystä tämän talven aktiviteetteihin? Talviurheilun maailma on täynnä toinen toistaan hurjempia lajeja, joista valita, joten ei huolta, kaikille adrenaliini haukoille löytyy varmasti juuri se oma laji.

Mäkihyppy ja alamäkiluistelu

Mäkihyppy on ollut suomalaisten suosima laji jo vuosikaudet. Ainakin kotikatsomoista käsin. Alunalkujaan Norjasta lähtöisin hurjapäinen urheilu muoto on vallannut suomalaisten sydämet jo maailmankuulun Matti Nykäsen urheiluajoista lähtien. Monikaan urheilija ei voisi edes kuvitellakaan liitävänsä yli kaksisataa metriä ilmassa ja laskeutuvansa ehjin nahoin. Tässä lajissa, jos missään tarvitaan tarkkuutta, keskittymistä ja ennen kaikkea kylmäpäisyyttä. Ilman näitä kaikkia, lopputulos ei pääty hyvin.

Jääkiekko on jo käynyt tylsäksi ja luistelu sujuu leikiten, mutta jännitys silti puuttuu. Ei hätää, alamäkiluistelu on täällä! Alamäkiluistelussa laitetaan päälle parhaimmat suojavarusteet jääkiekosta, motocrossista ja muista extreme-lajeista. Luistimia unohtamatta tietenkin. Kuten nimi voikin jo paljastaa, ei muuta kuin alamäkeä kohti. Erityisesti tähän lajiin tehdyt radat sijoitetaan mäkiin tai rinteisiin ja jää jäädytetään kourun muotoon, joten radasta löytyy myös seinät. Radan varrella kilpailijat löytävät usein mutkia, kaarteita ja hyppyreitä. Kuka nyt laskisi pelkkää suoraa ja jäistä alamäkeä alas. Vuosittain alamäkiluistelua kisataan myös Suomessa, Red Bull Ice Cross ATSX 500 ja vuoden 2020 kisat olivatkin Rautalammella. Kotimaiset urheilijatkin ovat päässeet mitaleille toinen toisensa jälkeen. Ehkä tästä urheilusta on tulossa mäkihypyn kilpailija kotikatsomoissa.

Mäkihyppy ja alamäkiluistelu

Helihiihto, syöksylasku ja nopeuslasku

Mitä tehdä sen jälkeen, kun kaikki parhaat laskettelukeskukset ja rinteet on jo koluttu läpi ja mitään uutta nähtävää ei ole enää jäljellä? Saammeko esitellä helihiihdon. Tässä lajissa on vain rinteet rajana. Ensimmäinen tehtävä on löydettävä ennestään tutkimaton vuori, jossa kukaan ei ole käynyt. Ainakaan vähään aikaan. Sen jälkeen ei muuta kuin menoksi ja helikopterin kyytiin. Se vie adrenaliinin jahtaajat vuoren huipulle ja heidän tehtävä on päästä alas ehjin nahoin. Yleensä näillä reiteillä ei ole kukaan muu lasketellut ennen, joten laskijoiden pitää olla todella varovaisia mihin laittaa suksensa tai lumilautansa.

Syöksylasku on yksi suosituimmista alppilajeista, joka on sekä osa talviolympialaisia ja kuuluu myös alppihiihdon maailman cupin ohjelmistoon. Tässä hurjan nopeassa lajissa on tarkoituksena laskea rinnettä alas kahden porttien välistä, ja mitäpä alas meno olisi, jos se on vain suoraa tietä. Mutkia löytyy myös tästä rinteestä. Lajin keskinopeus menee reilusti yli sata kilometriä tunnissa. Kuten myös monissa muissa alppilajeissa on tapana, myös syöksylaskun rinteissä löytyy kumpuja ja erilaisia hyppyreitä, jotka laittavat laskijat ikään kuin lentoon, kun kummut vain katoavat liitävän laskijan alta.

Jos syöksylaskun nopeus ei vielä ole tarpeeksi niin nopeuslasku on täällä pelastamassa päivän. Toisin kun monessa muussa laskulajissa, nopeuslakussa rinne on täysin sileä, ei pomppuja tai hyppyreitä ja tarkoituksena on vain mennä alas suoraa reittiä niin nopeasti kuin suksista vain suinkin lähtee. Maailman nopeimman tittelin omistaakin Italialainen Ivan Origone, jonka huippunopeus oli huikea 254.958 km/h. Ylipäätäänkin lajin keskinopeus huitelee yli kahdensadan kilometrin tuntivauhdissa joten, näin kovalla menolla on parempi olla tarkkana tai vahingot voivat olla sen mukaisia.

Talvella on paljon eri lajeja, josta valita ja adrenaliiniryöppy on taattu tänäkin vuonna, jos vain siihen uskaltaa ryhtyä. Ennen kuin aloitat kuitenkin kokeilemaan näitä harrastuksia kannattaa pitää mielessä oikeanlaiset suojavarusteet kuin myös ammattilaisen ohjaus muutamalla ensimmäisellä kerralla. Muuten voi sattua ja pahasti.