Talviurheilulajeja maailmalla

Talvi on mitä parhainta aikaa harrastaa erilaisia urheilulajeja. Kylmän sään ansiosta edes hikoilu ei tunnu läheskään niin tuskaiselta, kuin kesähelteillä. Lisäksi lumessa harrastaminen on hauskaa ja monenlaiset harrastukset ovat mahdollisia talvisin. Talvi on erilainen eri puolilla maailmaa. Toisissa paikoissa se on vain pieni kylmän ilman tuulahdus, kun taas toisaalla voidaan odottaa upeita kinoksia valkoista lunta.

Talviurheilulajeja on olemassa todella paljon ympäri maailmaa. Niitä harrastetaan nimenomaan talvisin ja ammattilaisurheilussa niiden kilpailukausi sijoittuu talvikuukausille. Useimpia talviurheilulajeja harrastetaan lähinnä kuitenkin pohjoisella pallonpuoliskolla, jossa on odotettavissa talvisempia kelejä. Erityisesti lumi ja jää kuuluvat olennaisena osana talvisiin urheiluharrastuksiin.

Lumessa harrastettavat lajit

Hiihto on erittäin suosittu talviurheilulaji kaikkialla, missä se vaan sään puolesta on mahdollista. Sen hyviä puolia ovat, että siinä ei tarvitse olla ammattilainen vaan se sopii erittäin hyvin harrastelijallekin, sen kustannukset ovat pienet ja se on erittäin hyvä liikuntamuoto kaikenikäisille. Hiihtämiseen tarvitaan tietysti lunta, sukset ja sauvat. Useimmissa hiihtopaikoissa ympäri maailmaa on myös mahdollista vuokrata välineitä, joten omia ei tarvitse kantaa mukana.

hiihto

Muita erilaisia hiihtolajeja harrastetaan monissa hiihtokeskuksissa eri puolilla maailmaa. Laskettelu on mukavan rentouttavaa ja siitä erkaantuu monia eri variaatioita lumilautailuun ja erilaisiin laskettelulajeihin. Suosittuja lajeja ovat syöksylasku, alppihiihto, telemark, lumilautailu ja freestylehiihto. Yli puolet maailmaan 2100:sta laskettelukeskuksesta sijaitsevat Euroopassa, sen kylmän ilmaston vuoksi. Eniten laskettelun harrastajia löytyy Yhdysvalloista, Ranskasta ja Saksasta. Lumessa harrastetaan myös muun muassa lumikenkäkävelyä, vaeltamista, kelkka-ajelua, poro- ja koira-ajelua ja jopa leijahiihtoa. Nämä aktiviteetit ovat yleensä hyvin järjestettyjä eri maissa ja toiminta on ohjattua. Erityisesti erilaiset vaellukset voivat olla todella upeita Norjan tai Kanadan vuoristossa mahtavien maisemien ympäröimänä. Erilaisista lumi aktiviteeteista ja eri maiden tarjonnasta löytyy helposti tietoa netistä.

Jään päällä

Myös maailman nopeimmaksi peliksi kutsuttua jääkiekkoa pelataan lähinnä Yhdysvalloissa, Kanadassa, Venäjällä ja eri Euroopan maissa. Se on talviurheilulajeista ehkä kaikkein seuratuin ja suurinta suosiota maailmalla saavuttanut. Sitä voidaan seurata jopa maissa, jotka eivät muuten osallistu sen pelaamiseen. Sitä pelaa miljoonia pelaajia ympäri maailmaa ja pelkästään Kanadasta löytyy yli 2500 jäähallia jääkiekon pelaamiseen. Muut luistelulajit jääkiekon lisäksi ovat myös erittäin suosittuja. Ne sopivat hyvin leudommankin talvisään maihin, joissa luisteluratoja rakennetaan usein puoliksi sisätiloihin ja jää jäädytetään niihin koneellisesti. Monista maista löytyy myös ympäri vuoden toimivia jäähalleja, joissa lajeja voi harrastaa kesälläkin. Monista maista löytyy jääkenttiä, joista voi vuokrata luistimia ja erilaisia apuvälineitä, joilla luistelu sujuu mukavasti aloittelijallakin.

Taitoluistelu on suosituin luistelulaji ja se jakautuu moneen eri alaluokkaan, kuten yksinluisteluun, pariluisteluun ja muodostelmaluisteluun. Niistä järjestetään kilpailuja, jotka ovat erittäin suosittuja, sillä se on kaunis ja taitoa vaativa laji, jota on mielenkiintoista seurata. Pikaluistelu on nopea luistelulaji, jossa kilpaillaan nimenomaan nopeudesta ja siitä ei vauhtia puutu. Sen harrastajia löytyy useista vähemmänkin talvisista maista. Matkaluistelu, retkiluistelu ja alamäkiluistelu ovat jäällä suoritettavia luistelulajeja, vaikka niiden suosio onkin hieman jääkiekkoa ja taitoluistelua pienempi. Matkaluistelu on suosittua erityisesti maissa, joissa on mahdollista rakentaa ja ylläpitää luistelurataa luonnon jäällä, kuten järven tai meren jäällä. Erityisesti Pohjoismaissa tämä on hyvin yleistä ja kunnat ja kaupungit pyrkivät aina tekemään näitä ratoja sään salliessa.

Rattikelkkailu on nopeatempoinen ja jännittävä laji, jossa kaksi- tai nelihenkinen miehistö laskee kelkalla jäistä rataa pitkin. Ammattilaisratoja löytyy maailmasta vain noin kourallinen, sillä niiden tarvitsee täyttää hyvin tarkat säädökset ja mitat. Yleensä rata on rakennettu keinojäästä, mutta myös muutama luonnonjäärata löytyy maailmasta. Rattikelkkailu vaatii aina kokeneen henkilön opastusta ensimmäisillä kerroilla.