Tuukka Rask on urallaan tehnyt NHL-historiaa

Suomen ylpeytenä NHL:ssä maalivahtina toimiva Tuukka Rask (s. 1987) on urallaan voittanut sekä Vezina- että Stanley Cupin ja päässyt mitalisijoille myös olympialaisissa. NHL-liigaan Rask siirtyi vuonna 2007 ja pelaa Boston Bruins -joukkueessa.

Nopea nousu Suomen mestaruuteen

Raskin jääkiekkoura alkoi Savonlinna Pallokerhossa, mutta vakavaksi pelaaminen muuttui viimeistään hänen siirryttyään 16-vuotiaana Tampereen Ilvekseen. Jo ensimmäisellä kaudellaan hän nousi Ilveksen A-nuoriin ja seuraavana vuonna Ilves pelasi Raskin johdolla A-nuorten Suomen mestariksi. Raskista tuli joukkueen ykkösmaalivahti ja hän pelasi samalla kaudella myös ensimmäiset miesten liigapelinsä.

NHL:n haltuunotto sujui komeasti

Myös NHL:ssä ura alkoi komeasti. Raskin uran ensimmäinen NHL-ottelu oli 20. marraskuuta 2007 Torontoa vastaan. Heti ensimmäisessä ottelussaan Rask valittiin ottelun parhaaksi pelaajaksi. Ensimmäisellä NHL-kaudellaan Rask oli mukana neljässä ottelussa.

Varsinaisen läpimurtonsa NHL:ssä Rask teki kaudella 2009 – 2010 jolloin hän pelasi aluksi Bostonin kakkosmaalivahtina, mutta onnistui nousemaan kauden aikana Tim Thomasin ohi ykkösmaalivahdiksi. Täysin ansaitusti toki, sillä kauden loppuun mennessä Rask piti ykköspaikkaa NHL:n tilastoissa sekä huikealla 93,1 prosentin torjuntatilastollaan että maalien 1,97 keskiarvolla. Tulokset huomattiin laajasti ja fanien kannatus yltyi. Syksyllä 2010 The Hockey News -lehti nosti Raskin NHL:n 50 parhaan pelaajan joukkoon.

Stanley Cup, Vezina Trophy ja miljoonasopimus

Seuraava kausi, 2010-2011 päättyi Raskin osalta todella komeasti Stanley Cupin voittoon. Raskin osalta mestaruuskauden runkosarjaan kuului 29 ottelua. Heinäkuussa 2013 Rask teki historiaa solmimalla Boston Bruins -joukkueen kanssa kahdeksan vuoden ja 56 miljoonan dollarin sopimuksen. Kyseessä on rahakkain suomalaispelaajaan koskaan solmima NHL-sopimus ja kauden palkaksi tuli seitsemän miljoonaa dollaria. Kaudella 2013-2014 Rask loisti jälleen torjuntatilastojen kärjessä ja voitti lopulta runkosarjan parhaan maalivahtina arvostetun Vezina Trophyn.

Torjuntapelillä olympiapronssiin

NHL-uran lisäksi Raskin menestys on Suomessakin ollut toki omaa luokkaansa. Juuri ennen NHL:ään siirtymistään Rask oli mukana MM-mitalimittelöissä. Suomen nuorten maajoukkue voitti MM-pronssia vuonna 2006 Raskin toimiessa ykkösmaalivahtina. Raskin ensimmäiset aikuisten arvokisat olivat vuonna 2014 Sotsin olympialaisissa, joissa Suomi sijoittui lopulta kolmanneksi. Alkusarjan päätösottelussa Rask torjui 25 kertaa, mutta Kanada peittosi Suomen siitä huolimatta 1-2. Puoliväliottelussa Rask pysäytti kiekon jopa 37 kertaa ja kisojen isäntämaa Venäjä kaatuikin lopulta 3-1. Pronssiottelussa kohtasivat Suomi ja Yhdysvallat ja Rask onnistui pitämään maalit nollassa ja Suomi voitti pronssia lukemin 5-0.

Takkuinen alku kaudelle

Tällä hetkellä Raskin kausi NHL:ssä on lähtenyt liikkeelle hieman totuttua kehnommin eikä mies ole peitellyt pettymystään. Neljästä pelatusta ottelusta Bruins on hävinnyt kolme ja Raskin torjuntaprosentti on pudonnut 88,2 prosenttiin. Päästettyjen maalien keskiarvo on 3,30. Viimeisin hävitty ottelu käytiin juuri NLH:ään noussutta Vegas Golden Knightsia vastaan sunnuntaina 15.10. Rask torjui ottelussa 23 kertaa ja ottelu päättyi Bruinsin häviöön 3-1.

Suunnitelmia myös Suomessa

NHL:n lisäksi Rask on seurannut myös Suomen jääkiekkomaailman tapahtumia. Kesällä Ilves-Hockeyn toimitusjohtaja Risto Jalo sai Raskin houkuteltua mukaan toimintaan ja nyt Rask on Ilveksen osaomistaja. Rask toteaa Ilveksen antaneen hänelle mahdollisuuden pelata jääkiekkoa ja on juuri se joukkue, josta hänen ammattilaisuransa alkoi, joten on kunnia olla mukana rakentamassa uutta Ilvestä.

Raskin mukaan on positiivista, että Suomessa ja myös NHL:ssä jääkiekko on pelinä mennyt nuorempaan suuntaan. Myös Ilveksessä on nykyään paljon nuoria pelaajia ja Rask kannustaakin luottamaan omiin kasvatteihin.

Raskilla on siis monta rautaa tulessa ja fanit uskovat, että NHL:ssäkin tuuli kääntyy pian jälleen myötäiseksi.