Urheilulajina curling

Curling on jäällä pelattava peli, jonka tarkoituksena on saada joukkueen graniittikivi mahdollisimman lähelle maalitaulun keskustaa. Peliä pelataan joukkueissa ja se on yksi olympialajeista.

Peli on sisänsä erilainen urheilulaji, sillä siinä pelaajalta ei vaadita hyvää kuntoa, toisin kuin urheilulajeissa yleensä. Kiinnostus ja innostus lajiin riittää. Peliä voivat pelata niin aikuiset kuin lapsetkin. Lue lisää, niin tiedät enemmän tästä jännittävästä joukkupelistä.

Pelin säännöt

Peliä pelataan kahden neljän hengen joukkueen kesken. Kiviä heitetään vuorotellen ja katsotaan, kumpi joukkueista sai pään aikana kivensä lähimmäksi pesän keskikohtaa. Pisteet lasketaan sen mukaan, kuinka monta kiveä joukkueella on lähempänä keskustaa kuin vastustajajoukkueen paras kivi. Tähtäystaito on siis valttia tässä lajissa.Itse kiven heittäminen tapahtuu niin, että pelaaja ottaa vauhtia, liukuu jäätä pitkin ja päästää kivestä irti, jolloin kivi jatkaa matkaansa, liukuen kohti maalitaulua. Pelaaja yrittää saada kiven niin lähelle keskikohtaa kuin mahdollista. Kiven liukumista edesauttavat niinkutsutut harjaajat, joita on kaksin kappalein. He harjaavat jäätä kiven edellä joko harjalla tai luudalla. Harjaaminen edistää kiven kulkua tehokkaasti ja näin saadaan pidennettyä kiven jäällä kulkevaa matkaa jopa useita metrejä. Kiven heittäminen ei siis ole suoranaisesti heittämistä, vaan ennemminkin liu’uttamista.Heittoja on olemassa kolmea erilaista. Näitä ovat määrämittainen, suoja- ja poistoheitto. Määrämittaisessa yritetään saada kivi pesään. Jos kivi osuu toiseen kiveen ja saa senkin kulkeutumaan pesään, kutsutaan tätä heittoa nimeltä levitys. Suojaheitto tarkoittaa heittoa, jonka ainoana tarkoituksena on suojata pesässä olevia kiviä. Poistoheitoksi kutsutaan sellaista heittoa, jonka tarkoituksena on ollut kivien poistaminen pesästä. Kiviä voidaan siis käyttää usealla eri tavalla kuin vain liu’uttamalla omaa kiveä kohti keskikohtaa.

Curlingin historia

Curling ei suinkaan ole uusi urheilulaji. Sen historia ulottuu jo 1500-luvun Skotlantiin. Silloin curlingia pelattiin jokien pohjissa. Kivissä ei alunperin ollut kahvoja, vaan ne kehitettiin 1600-luvulla. Kivet saattoivat olla isoja ja painavia, jolloin ne kulkeutuivat jäällä pitkälle. Tällöin parhaiten menestyivät kaikkein vahvimmat pelaajat. Nykyään curling-kivien paino on määritetty, jolloin pelaajan fyysisellä voimalla ei ole merkitystä.Laji kehittyi erityisesti, kun vuonna 1795 Edinburghissa perustettiin curling-seura. Pelin viralliset säännöt julkaistiin vuonna 1838 ja lajista pidettiin jopa suuria otteluita, joita kutsuttiin nimellä Grand Match. Nämä ottelut käytiin ajanjaksolla 1847-1979. Laji levisi maailmalla, päätyen Kanadaan 1800-luvulla. Siellä lajin suosio räjähti ja ensimmäinen katettu curling-rata rakennettiin vuonna 1837. Nimenomaan Kanadan mestaruusturnaus on vielä tänä päivänäkin maailman suurin curling-kilpailu. Suomeen curling rantautui 1900-luvun alussa. Sittemmin Suomi on menestynyt kilpailuissa, voittaen MM-pronssia vuonna 1998, olympiahopeaa vuonna 2006 ja EM-kultaa vuonna 2000. Helsingin Oulunkylässä sijaitsee curlinghalli.

Harrastaminen

Curling sopii kaikenikäisille kiinnostuneille. Sen harrastamisen pääsee aloittamaan esimerkiksi edellämainitussa Oulunkylän Curlinghallissa. Curlinghalli järjestää erityisiä curling-esittelyjä, jotka sopivat kaikenlaisille ryhmille. Hallilta saa lainattua kaikki tarvittavat välineet eikä pelaajan tarvitse ottaa mukaan muuta kuin oma normaalit ulkoiluvaatteensa. Omiin kenkiin kiinnitetään erityiset liukupohjat, joiden avulla liukuminen onnistuu radalla. Curlinghallin pitämän esittelyn kesto on kaksi tuntia. Tässä ajassa laji tulee tutuksi, sillä pelaajat saavat opastusta ja ohjausta ja lopuksi pelaajat saavat pelata omatoimisesti. Uuden harrastuksen aloitus ei voisi siis olla helpompaa. Curlinghallin pitämät esittelyt sopivat loistavasti esimerkiksi yritysten järjestämille päiville, kuten pikkujoulut tai vaikkapa kaveriporukan yhteiseen päivänviettoon tai polttareihin. Ryhmään mahtuu 8 jäsentä ja käytettävissä on 6 rataa. Lue lisää Oulunkylän Curlinghallin virallisilta verkkosivuilta.

Harrastaminen